Telefoon Hellevoetsluis 0181 - 333 535Ridderkerk 0180 - 820 223

van Gastel en Bal

Nieuws


Verwerping wetsvoorstel verkorting alimentatie

20 mei 2014

Verwerping wetsvoorstel verkorting partneralimentatie

De wettelijke duur van de partneralimentatie is reeds geruime tijd onderwerp van de maatschappelijke discussie. Op dit moment is de wettelijke duur van partneralimentatie 12 jaar. Een aantal politieke partijen, zoals de VVD, D66, PvdA en PVV, hebben gewerkt aan voorstellen die de wettelijke maximumduur van partneralimentatie verkorten.

In 2012 is door de PVV bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend tot verkorting van partneralimentatie (nr. 33311). Dit wetsvoorstel had tot doel de wettelijke duur van partneralimentatie te beperken van 12 jaar naar 5 jaar. Op 22 april 2014 is dit wetsvoorstel door de Tweede Kamer verworpen. Het wetsvoorstel en daarmee een wetswijziging tot verkorting van de wettelijke duur van de partneralimentatie is hiermee voorlopig van de baan. 

Definitief van de baan is het onderwerp overigens niet. Zo lijkt een Kamermeerderheid voorstander van een versobering van de partneralimentatie. Hiervan blijkt ook wel uit de nota strekkende tot verkorting van de wettelijke duur van de partneralimentatie, welke in 2012 is ingediend door de VVD, PvdA en D66 (nr. 33312).In deze nota is het voorstel gedaan variërend van geen partneralimentatie bij huwelijken korter dan drie jaar zonder kinderen tot maximaal vijf jaar bij huwelijken langer dan drie jaar met kinderen. Verder is er een uitzondering opgenomen voor huwelijken van langer dan vijftien jaar, waarbij een maximum termijn geldt van tien jaar. Deze nota heeft nog niet geresulteerd in een wetsvoorstel, maar de verwachting is dat zulks wel zal gaan gebeuren. Of dit voorstel uiteindelijk ook verwerkt zal worden tot een wet, zal moeten blijken. 

Ook zolang de wettelijke duur 12 jaar is, kunnen er in individuele gevallen mogelijkheden zijn om via de Rechter te proberen om de duur van de partneralimentatie verkort te krijgen. Bij veel mensen is dit niet bekend. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan vooral contact met ons op: 0181-333 535. 

< naar het nieuws overzicht