Telefoon Hellevoetsluis 0181 - 333 535Ridderkerk 0180 - 820 223

van Gastel en Bal

Nieuws


Rechtbank Noord-Nederland: AOW bij 65

9 december 2015

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt: AOW bij 65 in plaats van 67 jaar

In een (nog niet gepubliceerde) uitspraak oordeelde de rechtbank Noord-Nederland gisteren dat een vrouw uit Friesland recht houdt op AOW als zij 65 jaar wordt. De vrouw in kwestie, een weduwe, heeft een AOW-gat. De vrouw geniet een uitkering op grond van een Anw-hiaatverzekering, die stopt als de vrouw 65 wordt. Door de vrouw moet dan 2 jaar worden overbrugd tot haar AOW ingaat. De vrouw heeft slechts een klein pensioentje van iets meer dan 100 euro in de maand.

Volgens de Rechtbank Noord-Nederland had de vrouw een gerechtvaardigde verwachting dat zij op 65-jarige leeftijd AOW zou krijgen. Dat het staatspensioen pas op 67 jarige leeftijd ingaat is volgens de Rechtbank Noord-Nederland een onevenredig nadeel voor de vrouw.

Aan de verantwoordelijk staatssecretaris is gevraagd om opheldering te verschaffen over de betekenis van het gerechtelijk oordeel, nu de overbruggingsregeling voor schrijnende gevallen gezien de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland mogelijk niet volstaat.

Hoewel de omstandigheden van deze zaak specifiek zijn, en de Sociale Verzekeringsbank in beroep gaat, kan de uitspraak gevolgen hebben voor anderen die onevenredig getroffen worden door het AOW-gat. 

< naar het nieuws overzicht