Telefoon Hellevoetsluis 0181 - 333 535Ridderkerk 0180 - 820 223

van Gastel en Bal

Nieuws


Nieuwe gerechtelijke indeling

18 maart 2013

Nieuwe gerechtelijke indeling (gerechtelijke kaart)

Nederland is vanaf 2013 onderverdeeld in 10 arrondissementen (gebieden die onder toezicht van een specifieke rechtbank vallen) en 4 hofressorten (gebieden die onder toezicht van een gerechtshof vallen). Diverse rechtbanken en gerechtshoven fuseerden de afgelopen jaren. Daardoor ontstonden er grotere eenheden. De belangrijkste voordelen hiervan zijn:

  • rechtbanken en gerechtshoven kunnen zaken sneller behandelen en beter verdelen over het personeel;
  • iedereen kan bij 32 zittingslocaties in Nederland terecht voor veelvoorkomende juridische problemen. Vroeger kon iemand op de meeste locaties alleen terecht voor kantonrecht.  

Bij de stemmingen over de Wet Herziening gerechtelijke kaart op 10 juli 2012 heeft de Eerste Kamer de motie Beuving aangenomen. In deze motie wordt de regering verzocht een rechtbank Overijssel en een rechtbank Gelderland in te richten. De minister zal zo snel mogelijk een wetswijziging voorbereiden en in procedure brengen om het oorspronkelijk voorgestelde arrondissement Oost-Nederland te splitsen in Overijssel en Gelderland. Vermoedelijk zal vanaf medio 2013 de splitsing een feit zijn. Er komen dan 11 rechtbanken, in plaats van 10. In het aantal voorgestelde hofressorten komt geen wijziging, dat blijven er 4 en waren er 5 (De gerechtshoven in Arnhem en Leeuwarden zijn samengevoegd).

< naar het nieuws overzicht